Kuchnia

przepisy

Mazurek czekoladowy i najlepsza polewa czekoladowa - z przepisu mojej babci

Składniki na ciasto do formy dużej, standardowej formy o wymiarach 35x40 cm

Ciasto:
Mazurek czekoladowy

35 dag mąki pszennej (plus do podsypywania)
3 łyżki cukru pudru (pełne)
25 dag masła w temperaturze pokojowej
3 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny


Polewa:

12 pełnych łyżek cukru pudru (około 25 dag)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki mleka
15 dag masła


Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem po pieczenia. Na środku zrobić dołek i wrzucić żółtka, wymieszać. Dodać masło i drobno posiekać je nożem (ważne jest, aby masło było na prawdę drobno pokrojone), mieszając jednocześnie z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać skórkę z cytryny i stopniowo dolewać sok równomiernie go rozprowadzając. Zagnieść ciasto. (Ciasto powinno się bardzo łatwo i szybko zagnieść, w około 2 minuty).

Ok. 1/3 ciasta odkroić i odłożyć na później do wylepienia brzegów mazurka. Pozostałą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rada: Ciasto można rozwałkować bezpośrednio na odpowiednio wymierzonym kawałku papieru do pieczenia. Zwykle robię tak, że na stolnicy rozgniatam placek, a potem formuję wałkiem kształt jak najbliższy prostokąta już na papierze do pieczenia. Następnie delikatnie zsuwam papier do pieczenia z ciastem z kuchennego blatu na blachę i nożem odkrawam nadmiar ciasta po bokach. Tymi odkrojonymi kawałkami wylepiam ręcznie pozostałe wolne przestrzenie i w ten sposób otrzymuję idealny prostokąt.

Odłożony kawałek ciasta podzielić na cztery części, następnie palcami formować cienkie wałeczki. Każdy wałeczek ułożyć na brzegu ciasta i delikatnie docisnąć z obu stron tworząc rant. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej w funkcja termo obiegu) przez około 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

Uwaga: W czasie pieczenia ciasto lekko się skurczy i mogą powstać otwory w miejscach naszego ręcznego łączenia ciasta. Nie należy się tym jednak przejmować, ponieważ otwory przykryje polewa i nasze ciasto będzie wyglądać idealnie!

Po upieczeniu spodu mazurka, ciasto odstawić do wystudzenia.

Uwaga: Spód mazurka możemy przygotować nawet dzień lub dwa wcześniej, odstawić i przykryć ściereczką.

Polewa:
Do niewielkiego garnka wsypać cukier puder, obie mąki, kakao i wlać mleko. Następnie garnek ustawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając do rozpuszczenia i połączenia się składników. Kiedy polewa się zagotuje (będą widoczne bąbelki), zdjąć ją z ognia i dodać masło. Mieszać do tej pory, aż całe masło się rozpuści i wchłonie w polewę. Następnie spód mazurka polać polewą i za pomocą np. łyżki równomiernie ją rozprowadzić po cieście. Ciasto odstawić do zastygnięcia polewy ewentualnie udekorować wedle uznania.

Rada: Aby polewa szybciej zastygła, ciasto warto wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na noc.

Uwaga odnośnie dekorowania: mazurka możemy udekorować skórka pomarańczową, migdałami, orzechami włoskimi czy też wiórkami kokosowymi. Tego typu dekoracje należy wykonać zanim polewa zastygnie. Jeżeli natomiast chcemy zrobić inną dekorację np. z polewy z białej czekolady, trzeba zaczekać, aż polewa czekoladowa zastygnie, inaczej obie polewy mogłyby się połączyć i nie uzyskalibyśmy zamierzonego efektu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation