Kuchnia

Serniki, serniczki

Serniczki gotowane z jagodami i fiołkami


Sposób przygotowania

Mimo, że klasyka jest najlepsza, warto czasem poeksperymentować... Gotowe porcje sernika, podawane w szklaneczkach. Z kwaskowatymi ciastkami, jagodami i fiołkami - doskonałe połączenie smaków. Polecam!



Składniki na 6-8 porcji

* składniki na masę serową:

700 g twarogu (trzykrotnie mielonego)

2 jajka

szklanka cukru

40 g masła

budyń śmietankowy

1/3 szklanki mleka

łyżka ekstraktu z wanilii

* do podania:

około 25 ciasteczek cytrynowych (np. z tego przepisu)

słoik jagód z syropu (dobrze osączonych)

skórka starta z połowy cytryny

świeże fiołki

Masę serową przygotować wg przepisu powyżej.

Ciasteczka pokruszyć, do każdej szklaneczki wsypać po 2-3 łyżki. Zalać gotową masą serową. Jagody wymieszać ze skórką cytrynową i garścią fiołków. Nałożyć na masę serową i posypać pozostałymi ciasteczkami. Udekorować fiołkami i dobrze schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation