Kuchnia

Przepisy

pierogi z mięsem

Składniki na farsz:

80 dkg ugotowanego mięsa, np. łopatki czy biodrówki (zawsze gotuję na nim zupę, np. kapuśniak)
1 duża cebula
majeranek
sól
pieprz



Wykonanie:

1. Ugotowane mięso zmiel w maszynce.
2. Dopraw je majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
3. Na tłuszczu (np. oleju) zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
4. Dodaj cebulę do mięsa i wymieszaj.

Składniki na ciasto pierogowe:


2 szklanki mąki
około szklanki gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka)
szczypta soli
łyżka oleju



Wykonanie:

1. Wymieszaj mąkę z solą i olejem.
2. Do mąki stopniowo wlewaj wodę (powinna być gorąca, ale nie wrząca, żeby się nie poparzyć) i wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Uformuj ciasto w kulę i przykryj na pół godziny gorącym głębokim talerzem.
4. Cienko rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego kółka za pomocą szklanki.
5. Nałóż na koła tyle farszu, żeby łatwo było zlepić pierogi (mniej więcej jedna łyżeczka). Gotowe pierogi układaj na posypanej mąką stolnicy. Pamiętaj, żeby pierogi były dobrze zlepione - nie rozkleją się wtedy podczas gotowania.
6. Ugotuj wodę z solą i kiedy zacznie wrzeć wkładaj do niej (pojedynczo pierogi).
7. Kiedy wypłyną na wierzch wody, gotuj jeszcze około 3-5 minut.
8. Podawaj gorące i polane skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation