Kuchnia

Wieprzowina

Gulasz meksykański -

Meksykański gulasz to obok tradycyjnego jeden z moich ulubionych ; ) Do jego miłośniczek dołączyła ostatnio moja córka, która zjada go koniecznie w określonej kolejności – fasola, papryka, mięso, a na koniec reszta sosu z dodatkami ; ) Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i „jednogarnkowe” przez co zaoszczędzamy czas na zmywaniu ; ) Najlepsze na drugi dzień, kiedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą ; ) Polecam!!!


Gulasz meksykański
Składniki:

500 g mięsa wieprzowego z szynki
1 czerwona lub zwykła cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 papryczka chili (ewentualnie chilli w proszku)
3 szklanki bulionu
1 puszka czerwonej fasoli
150 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
1 łyżka oleju do podsmażenia
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Wraz z papryką przełożyć do podsmażonego mięsa, wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili . Podsmażać razem kilka minut. Zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem około 60 min. (Do miękkości mięsa – razie potrzeby możemy gulasz podlać wodą). Dodać odsączoną fasolę wraz z koncentratem pomidorowym. Wymieszać, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Jeśli dodatkowo chcemy zagęścić sos dodajemy zaklepkę (wodę mieszamy z mąką).

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation