Kuchnia

kuchnia

Grecka moussaka - wersja light

Składniki:

500g mięsa mielonego
4 średnie pomidory
1 bakłażan
500g ziemniaków
1 cebula
5 ząbków czosnku
200ml jogurtu greckiego lub naturalnego
2 jajka
ser mozarella
sól
pieprz
cynamon
zmielona kolendra
zmielony kminek
oregano
gałka muszkatołowa
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek


Przygotowanie:

- ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki ( ok. 10 minut - jeszcze się podpieką ), następnie ostudź i pokrój w talarki,
- pokrój w plastry bakłażana, lekko osól, odstaw na 30 minut, następnie papierowym ręcznikiem osusz plastry i upiecz na grillu lub usmaż na nieprzywierającej patelni. Jeśli grubość plastrów nie będzie przekraczać 0,5 cm smażenie lub grillowanie można pominąć, wtedy po osoleniu należy je odstawić na ok. godzinę.
- na patelni rozgrzej oliwę lub olej, wrzuć po jednej łyżeczce cynamonu, oregano, kolendry oraz kminku, chwilę podsmaż
- następnie wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek i chwilę podsmaż
- dodaj mięso mielone np. z piersi z kurczaka lub udka albo podudzia indyka ( ale w wersji odchudzonej najlepsza będzie chuda wołowina lub jagnięcina ), całość dobrze podsmaż
- dodaj obrane i pokrojone pomidory ( można też użyć pomidorów z puszki ), dopraw do smaku solą i pieprzem i duś ok. 1h.

- sos beszamelowy w tej wersji przygotowujemy z jogurtu i jajek
- oddziel żółtka od białek, żółtka połącz z jogurtem, dopraw solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową
- białką ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli
- połącz białka z jogurtem

- ułóż w naczyniu żaroodpornym kolejno warstwy z bakłażana, mięsa, ziemniaków, całość polej sosem jogurtowym i posyp serem mozarella
- włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekaj przez ok. 1h bez przykrycia do zarumienienia wierzchu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation