Święta i uroczystości

Boże Narodzenie DANIA i POTRAWY

Schab ze śliwką

Aby uzyskać soczysty schab ze śliwką musimy go piec w folii aluminiowej szczelnie zawinięty. Temperatura jest również bardzo ważna, na początku zamykamy pory w 160 st. C, aby po 15 minutach zmniejszyć temp. do 140. Mięso nie jest wtedy wysuszone.

Jako element świąteczny przyprawiłem go przyprawą do piernika. Dodatkowe elementy zdobnicze i smakowe to goździki powbijane w grzbiet schabu. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak przygotowałem prosty sos na bazie wina i przypraw korzennych. Zapraszam.

Składniki:
1 kg schabu bez kości
paczka wędzonych śliwek
paczka przypraw do piernika
sól
goździki
olej
Sos:
1 szkl. czerwonego wina
1 łyżka miodu
1 kora cynamonu
5 goździków
5 wędzonych śliwek
3 ziarna kardamonu
2 anyże gwiazdkowe
2 łyżki dżemu porzeczkowego
5 pierniczków
Przepis
Ze schaby w całości pozbywamy się wszelkich błon. Następnie nożem o niewielkim profilu robimy nacięcie w środku, wzdłuż włókien. Wkładamy w ten otwór jakiś długi przyrząd kuchenny, np. rączkę od gałki kuchennej, aby rozepchać nieco ten otwór. Do środka wpychamy śliwki wedle zasady, ile wlezie.



Ze wszystkich boków posypujemy nasz schab obficie solą oraz przyprawą do piernika. W grzbiet wbijamy szereg goździków w fantazyjny wzór. Tak przygotowany schab zawijamy szczelnie w folię aluminiową, uprzednio wysmarowaną olejem. Warto, aby warstw folii było kilka, całość szczelnie zawijamy jak cukierek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 160 st. C. Po 15 minutach obniżamy temp. do 140 st. C. i pieczemy jeszcze 1 h i 15 minut.

W tym samym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy wino i pozwalamy, aby alkohol wyparował. Następnie w garnku lądują przyprawy: kora cynamonu, miód, kardamon, anyż, drobno pokrojone śliwki, goździki, dżem porzeczkowy oraz posiekane pierniczki. Nasz sos gotujemy na małym ogniu 15 minut. Jeśli będzie za gęsty dodajemy nieco wody. Następnie przecedzamy go przez sito i jeszcze dodajemy wody lub cukrzymy do smaku.

Upieczony schab wyciągamy z pieca i pozostawiamy, aby ponownie wchłonął wszystkie soki. Po 15 minutach otwieramy folię aluminiową,kroimy schab w plastry i podajemy z naszym sosem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation