Kuchnia

Ciacha!

Deser – malinowa pianka

Składniki na spód:

160 g ciasteczek maślanych

70 g masła



Składniki na mus malinowy:

400 g malin

1 opakowanie galaretki o smaku malinowym

1 łyżeczka żelatyny

400 ml śmietany kremówki

1/3 szklanki wody



Ciastka pokruszyć w malakserze, dodać roztopione masło, wymieszać aby powstał mokry piasek. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na czas przygotowania malinowego musu.

W gorącej wodzie dokładnie rozpuścić galaretkę i żelatynę. Odstawić.

W garnku umieścić maliny, gotować do czasu rozgotowania się owoców. Przetrzeć przez sitko więcej niż połowę puree w celu pozbycia się drobnych pestek. Dodać rozpuszczoną żelatynę z galaretką i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do wystudzonego puree, delikatnie mieszając. Gotową masę schłodzić w lodówce aż zacznie tężeć, a następnie przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, na kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation