Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa krem z dyni – składniki:
kawałki dyni ok. 750g
2 cebule
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
ok .1 litr bulionu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę)
sól, pieprz, tymianek (u mnie własnoręcznie suszony więc przed miksowaniem musiałam usunąć łodygi)


W rondelku na maśle podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem – musi się zeszklić.Do rondelka wkładam pokrojoną dynię i tymianek zalewam bulionem.Doprawiam cynamonem, kminkiem i imbirem. Gotuję na małym ogniu aż dynia jest miękka ok. 60 min. Doprawiam solą i pieprzem. I ja doprawiam jeszcze pieprzem kajeńskim – leciutko – i miksuję na krem…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation