Kuchnia

Kulinaria

Trufle lodowo - czekoladowe

Składniki (na ok. 12 sztuk):

250 ml lodów czekoladowych

250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc.

2 i 1/2 łyżki cukru pudru

kakao do obtoczenia kulek



Przygotowanie:

Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być mocno zmrożone. Czekoladę połam lub posiekaj na małe cząstki.

Wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i podgrzej w rondelku o grubym dnie. Zdejmij z ognia i do gorącej, ale nie wrzącej śmietany dodaj czekoladę, chwilę poczekaj, żeby zaczęła się roztapiać, i dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka i jednolita. Odstaw do wystudzenia.

Wysyp kakao na talerzyk. Mocno zmrożone kulki lodowe partiami wyjmuj z lodówki i zanurzaj w masie czekoladowej, a następnie obtaczaj w kakao. Układaj w szczelnym pojemniku umieszczonym w zamrażalniku (trufle można przechowywać do miesiąca).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation