Kuchnia

Wypieki

Markizy czekoladowo-orzechowe
Składniki:
80 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 jajko
50 g zmielonych orzechów laskowych
110 g mąki pszennej
25 g kakao

Składniki na krem:
100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej
50 g masła
110 g nutelli

Mikserem ubić masło, cukier, jajko i ekstrakt na gładką masę. Wsypać zmielone orzechy, mąkę i kakao. Zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto dość cienko rozwałkować (2-3 mm), wycinać kółka o średnicy około 4 cm, układać na blaszce. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów, nie urosną. Piec około 8 minut w temperaturze 170ºC.

Zrobić krem. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z masłem i nutellą. Napakować do szprycy, przełożyć ostudzone ciastka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation