Kuchnia

sweets

tarta migdałowa
Składniki

ciasto:
5 łyżek cukru pudru
7 łyżek masła
3 łyżki mielonych migdałów
szczypta soli
łuszcz do wysmarowania formy
nadzienie:
40 dag moreli
3 łyżki mąki
3 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru
3 łyżki płatków migdałowych
krem:
2 żółtka
2 łyżki wody
20 dag moreli

Etapy przygotowania

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę do tarty, ponakłuwać widelcem.

Nadzienie: mąkę wymieszać z cukrem i sproszkowanymi migdałami, wyłożyć na ciasto.

Morele umyć, przekroić, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Ułożyć na warstwie nadzienia. Piec 30 minut w temp. 180°C.

Krem: morele sparzyć, ściągnąć skórę, usunąć pestki.(Morele można włożyć na 2 min do mikrofali na maksymalną temperaturę, aby zmiękły). Zmiksować, przetrzeć przez gęste sito.

Żółtka ubić z wodą w kąpieli wodnej. Gdy masa stanie się kremowa, dodać pulpę morelową i dalej ubijać. Wylać krem na tartę, oprószyć płatkami migdałowymi. Wsunąć tartę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 5–7 minut, uważając, aby się nie przypaliła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation