Kuchnia

przetwory

Marynujemy
Pikantny keczup

1kg mięsistych pomidorów
1 strąk czuszki
3-4 średnie cebule
1 główka czosnku
1/2 szklanki octu winnego Jamar
1 łyżka zmielonego pieprzu
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu

Obraną cebulę pokroić w ćwiartki, pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę. Cebule z pomidorami gotować w rondlu na wolnym ogniu 1,5 h, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie warzywa przetrzeć przez sito, dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut. Wlać ocet, olej, dodać obrane ząbki czosnku, zagotować i odstawić na 15 minut. Czosnek usunąć i jeszcze raz zagotować. Gorący keczup przełożyć do słoików i dokładnie zamknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation