Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery

Ciasto toffi

Składniki na ciasto:

50 dag mąki pszennej
1/2 szk. cukru pudru
15 dag miodu
1/2 kostki margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Dno prostokątnej formy o wymiarach 38x23cm wyłożyć pergaminem, rozwałkować jedną część ciasta. Piec około 15 minut w temperaturze 200'C. Tak samo upiec drugi placek. Jeśli macie warunki, można piec jednocześnie, ale nic się nie stanie, jak upieczecie jedno po drugim.

Składniki na krem:

1/2 litra śmietany 30%
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
1/3 szk. wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania zmiksować dwie łyżki śmietany z żelatyną, po czym połączyć z resztą śmietany.

Dodatkowo:

puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowana pod przykryciem około 3 godziny) lub puszka gotowej masy kajmakowej
10 dag posiekanych orzechów włoskich
Kremem śmietankowym przełożyć upieczone placki miodowe, a na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation