Kuchnia

słodkości

Biszkopt kakaowy
8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiasta łyżeczka)
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wysmarować margaryną i posypać mąką. Nie smarować brzegów tortownicy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Od razu po wyjęciu biszkopta z piekarnika ( musi być gorący) upuścić na ziemie z około 30 cm wysokości, tak aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki.

Nasączenie
1/2 szklanka naparu z herbaty miętowej
kilka kropli esencji miętowej (użyłam kropli miętowych Herbapol)

Przełożenie czekoladowo-miętowe
0,75 l śmietany kremówki 30 lub 36 %
300 g pastylek miętowych w czekoladzie (np. After Eight, ja użyłam tych z Goplany)
cukier waniliowy (16g)
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

Śmietanę podgrzewać z cukrem waniliowym i pastylkami miętowymi, aż pastylki całkowicie się rozpuszczą. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień w małym rondelu zagotować 1/4 szklanki wody, zdjęć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowaną dzień wcześniej kremówkę z pastylkami miętowymi ubijać na sztywną pianę, następnie dodać wystudzona, ale wciąż płynną żelatynę i zmiksować.

Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć naparem z mięty i przełożyć kremem czekoladowo-miętowym.
Udekorować. Schłodzić w lodówce. Wyjąć, pokroić na kawałki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation