Kuchnia

Ciasta 2014

Tort makowy na Boże Narodzenie

Składniki (w przybliżeniu 12 - 16 porcji )
do przepisu Tort makowy na Boże Narodzenie
Ciasto:
150 g maku
70 g migdałów
100 g masła
150 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
6 szt. jajek
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Masa:
1 opak. Masy śmietanowej o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30 % tł. (schłodzonej)
1 słoik dżemu z czarnych porzeczek
Do dekoracji:
1 opak. Perełek złotych Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mak wypłukać, zalać wodą, gotować 20 minut na małym ogniu, odsączyć na sicie, zemleć razem z migdałami. Utrzeć masło i cukier, dodać cukier wanilinowy, żółtka, proszek do pieczenia, mak, migdały. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wymieszać z masą makową, wyłożyć do tortownicy.
2
Pieczenie:
Ciasto wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 170°C
Piekarnik elektryczny: 170°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.
Czas pieczenia: około 60 - 70 Min.
Wystudzony tort przekroić poziomo na dwa blaty.
3
Masa:
500 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość masy śmietanowej wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Spód tortu posmarować dżemem, następnie posmarować go masą śmietanową. Przykryć drugim blatem tortu i wierzch również posmarować cienko masą.
4
Dekorowanie:
Pozostałą część masy śmietanowej umieścić w szprycy i wyciskać rozetki na wierzchu tortu. Całość udekorować perełkami złotymi i śnieżynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation