Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciasto z musem czekoladowym i nutellą


CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM I NUTELLĄ



Ktoś chętny na bardzo słodkie, niesamowicie czekoladowe, odrobinę alkoholowe i niewyobrażalnie pyszne ciasto?

Z podanych proporcji wychodzi duża blacha wysokiego ciasta, ale jest to jedno z tych ciast, które pomimo swojej słodyczy znikają w tempie ekspresowym. Proponuję Wam upiec biszkopt dzień wcześniej, łatwiej będzie Wam go przekroić i nie będziecie mieć wrażenia, że ciasto robi się bardzo długo :)



Biszkopt:



* 3/4 szklanki mąki

* 1/2 szklanki cukru

* 5 jajek

* 3 łyżeczki kakao

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa:



* 1 litr kremówki 36%

* 2 gorzkie czekolady

* 1 mleczna czekolada



Wierzch:



* 300 ml kremówki

* 1 łyżeczka cukru pudru

* 2 łyżeczki kakao



Do przełożenia:



* 1 średni słoiczek Nutelli



Poncz:



* 100 ml likieru czekoladowego (lub 50 ml wódki)

* 100 ml ciepłej wody



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier oraz żółtka. Mieszamy na najwyższych obrotach miksera. Mąkę łączymy z kakao i powoli dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy na wolniejszych obrotach do chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną blachę o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy ok 30 minut sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (a najlepiej upiec go dzień wcześniej)

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę (litr) ubijamy na sztywno i powoli dodajemy ostudzaną - ale wciąż płynną - czekoladę. Mieszamy na wolnych obrotach do chwili połączenia się. Nie można dodać ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy i nie będzie się już nadawać do masy. Masę wstawiamy na ok. pół godziny do lodówki, aby odrobinę stężała.

Biszkopt przecinamy na pół. Z wody i alkoholu przygotowujemy poncz i najlepiej do zwilżenia biszkoptu użyć buteleczki z atomizerem (można kupić zwykły spryskiwacz np do kwiatków, wyparzyć i stosować do ponczowania ciast). Wówczas ciasto jest jednakowo naponczowane i zajmuje to znacznie mniej czasu. Naponczowany spód smarujemy połową Nutelli a następnie nanosimy na niego masę śmietanową.

Drugi biszkopt ponczujemy i również przykrywamy Nutellą. Najlepiej zrobić to przed położeniem biszkoptu na masie.

Ubijamy pozostałą kremówkę (300 ml) i kiedy jest już sztywna dodajemy cukier puder. Kremówkę nanosimy na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na ok godzinę, a następnie wierzch ciasta posypujemy kakao.

Ciasto wychodzi dość wysokie (za sprawą sporej ilości masy). Możecie zmniejszyć ilość masy o połowę (wówczas na 500 ml śmietany dajcie 1 gorzką i pół mlecznej czekolady). Ciasto najlepsze jest na drugi dzień :)



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation