Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Trufle a’la tort truflowy Sowy / białe Michałki

150 g białej czekolady

3/4 szklanki mleka

50 g masła

1/3 szklanki cukru

opakowanie cukru wanilinowego

3 szklanki mleka w proszku

100 g pokruszonych herbatników

1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych

Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki i wstawiamy do lodówki do stwardnienia.

Formujemy kulki, które obtaczamy w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, lub maczamy w białej czekoladzie (będę szczera – nie chciało mi się! :( ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation