Kuchnia

pieczywko

Mocno żytni chleb z łamanym żytem

Składniki na zaczyn:
250 ml wody
150 g łamanego żyta
100 g ziaren słonecznika
25 g siemiania lnianego
100 g aktywnego zakwasu żytniego
15 g soli

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

Następnie dodać:
10 g świeżych drożdży
240 ml wody
2-3 łyżki melasy lub miodu
320 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej

Drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać dokładnie z rozczynem i pozostałymi składnikami.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Dwie foremki o pojemności ok. 1,5 litra każda wysmarować lekko olejem i wysypać otrębami .
Wypełnić ciastem do 2/3 ich wysokości.
Pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Wstawić bochenki do nagrzanego do 210 stC piekarnika, po ok. 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 st C i dopiekać ok. 25-35 minut.
Ostudzić na metalowej kratce, po wyjęciu z formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation