Kuchnia

ciasta

Kruche ciasto z czarną porzeczką

Przyznam, że ciasto wyszło trochę kwaśne, bynajmniej takie jest pierwsze odczucie, więc można hojniej posypać cukrem po wierzchu.

Składniki:

1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 żółtka (w zależności od wielkości)
100 g masła
1-2 łyżki śmietany kwaśnej
ok. 500 g czarnej porzeczki


Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części (mniejszą i większą), każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Większą częścią ciasta wylepić dno foremki o wymiarach 20 x 24 cm i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10 minut. Wyjąć i rozsypać równą warstwą porzeczki. Mniejszą część ciasta rwać na małe kawałeczki i układać na owocach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ale wtedy ciasto musi być zmrożone.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. w 170 st. C z termoobiegiem. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation