Kuchnia

Ciasta & Torty

Krajanka owsiankowo-karmelowo-czeko-orzechowa

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki brązowego cukru
pół kostki roztopionego masła (125 g)
pół szklanki posiekanych orzechów
1 szklanka posiekanej czekolady (u mnie pół na pół - gorzka z mleczną)
250 - 300 g masy karmelowej (gotowej z puszki; lub otrzymanej przez 2h gotowanie mleka skondensowanego słodzonego w puszce)
Mąkę, płatki owsiane, sodę i cukier wymieszać. Dodać masło (jeśli masa jest zbyt sypka można dodać więcej masła), wymieszać, podzielić na 2 części. Jedną częścią wylepić dno formy (20 x 20 cm) i piec 10 minut w temperaturze 180ºC.

Na gorący spód rozsypać orzechy, czekoladę, polać karmelem (dobrze jest go wcześniej lekko podgrzać, lepiej się rozsmarowuje), posypać resztą okruszków owsianych i piec około 20 minut w tej samej temperaturze.

Wystudzić, pokroić na kwadraty.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation