Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

Sycąca pulpety w gulaszu z cukini

Składniki

1/2 kg mielonego mięsa
1 jajko
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka przyprawy do spagetti bolognese
1/2 kostki rosołowej Winiary mniej tłuszczu, mniej soli
Sól, pieprz


Składniki i przygotowanie bazy warzywnej z cukinii znajdziesz


Same pulpety są przygotowane zgodnie z dietą Dukana. Bez dodatków można je jeść na I fazie. Z warzywami na II.


Przygotowanie


Mięso zmieszać z resztą składników. Około litra wody zagotować z kostką rosołową. Formować pulpety i wrzucać do gotującej się wody z kostką. Gotować na małym ogniu do pół godziny. Przełożyć do gulaszu warzywnego lub podawać z warzywnym gulaszem z cukinii.


Dzięki przyprawie do spagetti pulpety nabierają wyjątkowego smaku a gulasz z cukinii zapewnia im soczystość.

Składniki
na 4 porcje
3 niewielkie cukinie
1 średni por
3 łyżki solidne (nawet kopiaste, jak ktoś lubi) koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól do smaku






Przygotowanie


Cukinie pokroić w plastry. Pora pokroić w kostkę. Wrzucić do jednego garnka razem z pozostałymi składnikami. Zalać wodą tak aby nie zakrywała warzyw - powinna być poniżej warzyw. Dusić tak długo aż cukinia się rozpadnie a wywar stanie się gęsty. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy ze słoika i przyprawy. Zagotować. Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation