Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

Jakiś czas temu na pewnym amerykańskim blogu trafiłam na przepis na klopsiki w sosie bbq. Przepis opierał się na trzech składnikach, mianowicie gotowych mrożonych klopsikach, sosie barbecue w butelce i puree ziemniaczanym w proszku. Okazuje się, że tego rodzaju przepisy oparte na gotowcach są dość popularnym zjawiskiem. Zawsze będzie mnie to zadziwiać, tym bardziej w przypadku tak prostych i szybkich w przygotowaniu receptur, które z powodzeniem można od podstaw zrealizować samemu. Sos barbecue przygotujcie wcześniej i przechowujcie w lodówce. Kiedy będziecie mieć ochotę na taki obiad, wówczas pozostanie Wam jedynie usmażenie klopsików i przygotowanie puree. W 20 minut na Waszym stole wyląduje smaczne i pożywne danie.

Klopsiki bbq przepis

KLOPSIKI W SOSIE BBQ

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
250 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub mięsa mieszanego
1 mała szalotka, posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
1 żółtko
bułka tarta
1 szklanka domowego sosu BBQ
Do mięsa dodajemy szalotkę, czosnek, natkę, słodką i wędzoną paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy dłonią. Dodajemy żółtko, troszkę bułki tartej i dalej wyrabiamy. Bułki dosypujemy tyle, by masa była zwarta. Z masy formujemy małe klopsiki (około 12 sztuk). Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsiki ze wszystkich stron, aż przestaną być surowe w środku. Wlewamy sos barbecue (w razie potrzeby odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni), gotujemy dalej przez około 5 minut. Ja sosu nie dodawałam na patelnię, tylko przełożyłam klopsiki do małego rondelka z sosem i podgrzałam. Podajemy z dodatkiem puree ziemniaczanego. Możecie także klopsiki z sosem BBQ wykorzystać jako nadzienie do sandwicha.

Czas przygotowania: 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation