Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kluski na parze. Przepis łatwy i bardzo szybki.
Przepis dla 4 osób:
Składniki:

1 kg mąki
0,5 l mleka
75 ml oleju (np. słonecznikowego)
3 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
1 jajko
1 żółtko
60 g drożdży

Składniki na polewę (do wyboru)

sos waniliowy lub
sos czekoladowy lub
sos karmelowy lub
słodki dżem owocowy lub
np. cukier i cynamon i.t.p.
Przygotowanie:

Mleko podgrzać - powinno być lekko ciepłe, rozpuścić drożdże w mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręcznie- gotowe ciasto musi odchodzić od rąk. Zostawić do wyrośnięcia (w ciepłym pomieszczeniu około 30-50 minut).

Z reguły najpierw wysypuje sie na stolnicę mąkę, a na nią wykłada sie ciasto. Ja natomiast mam plastikową gładką dużą podkładkę, którą smaruję lekko olejem. Na nią wykładam ciasto (nie klei się!). Brzegi szklanki smaruję olejem i wycinam pączki, które formuję w okrągłe "piłeczki". W zależności od wielkości gotuję je od 10 do 15 minut.

Do dużego garnka wlać wodę i nałożyć na górę gazę (naciągnąć i obwiązać, kluski nie powinny się zanurzyć w wodzie), lub jeszcze lepiej użyć specjalnej nakładki na garnek do gotowania klusek parze. Nad gotującą się wodą (na gazie lub na tej specjalnej nakrywce) poukładać kluski i gotować w parze pod przykryciem - około 10 minut, jeśli kluski są wielkości piłek tenisowych, natomiast dwa razy większe kluski jakieś 15 minut.

Kluski delikatnie podważyć (np widelcem), poukładać na talerzu i np. polać karmelem i sosem owocowym (lub np. sosem waniliowym i sosem jagodowo-jeżynowym lub temu podobne. Można je na odmianę polać roztopionym masłem i posypać delikatnie cukrem i cynamonem.

Bądź z sosami mięsnymi :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation