Kuchnia

Slodka pokusa

Ciasto z rabarbarem i kruszonką | kuchniaagaty.pl

Składniki
rabarbar - 4 łodygi
mąka pszenna - 2 szklanki+ 4 łyżki do kruszonki
cukier - 1 szklanka +2 łyżki do kruszonki
olej - 1/4 szklanki
maślanka - 1 szklanka
jajko - 1 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki do kruszonki
soda - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Rabarbar obierz z włókien, pokrój w ok. 1,5 cm kawałki.
W misce utrzyj mikserem olej z cukrem, dodaj jajko i sól, dokładnie zmiksuj.
Połącz mąkę (2 szklanki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczką) i sodą, dodawaj na zmianę z maślanką do ciasta. Mieszaj szpatułką (łyżką), niezbyt długo.
3/4 gotowego ciasta przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Na wierchu ułóż rabarbar.
Pozostałe ciasto połącz z 4 łyżkami mąki, 2 łyżkami cukru i 1/2 łyżeczką proszku. Masę rozdrobnij palcami na okruchy, taką kruszonką posyp ciasto. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation