Kuchnia

słodkości

Ciasto Marcinek

Czas: ok. 1,5 godziny + chłodzenie w lodówce
Ilość porcji: 23-26 cm okrągła forma (z 3/4 porcji = 23 cm lub mniej placków 26 cm)
Składniki

ciasto kruche (w nawiasie podaje proporcje na formę 22-23 cm):

1 kg mąki (750 g)
250 g masła lub m. roślinnego (200 g)
1/2 szklanka cukru (niepełne 1/2)
2 jajka (2 bez zmian)
2 żółtka (1 żółtko)
1 łyżka cukru z wanilią
1 szklanka śmietany gęstej 18% (3/4)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem (w nawiasie proporcje na mniejszą foremkę):

2 szklanki śmietany kremówki (1,5)
ponad 1 szklanka cukru pudru (1)
sok z 1 małej cytryny
ew. fix do śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.Zagniatam ciasto z podanych składników.
Ciasto Marcinek krok po kroku
Krok 2.Dzielę na 9-15 części. Możecie i więcej, wprawni robi nawet 30!
Ciasto Marcinek krok po kroku
Krok 3.Wycinam 2 kółka z papieru od odpowiedniej średnicy 23-26 cm (2 kółka by na zmianę wkładać do piekarnika i wałkować).
Każdy kawałek ciasta wałkuje, aby dopasować go do wzornika.Kładę na dowolną blaszkę i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę każdy spód ok. 10-15 minut aż będzie złocisty. Im cieńsze placki tym krócej pieczemy!
Ciasto Marcinek krok po kroku
Krok 4.Odstawiam do przestudzenia. Mogą być lekko miękkie, ale szybko twardnieją.
Ciasto Marcinek krok po kroku
Krok 5.Bitą śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cytryną na gęsty krem.
Ciasto Marcinek krok po kroku
Krok 6.Każdy placek smaruję kremem i kolejno przekładam.
Ciasto Marcinek krok po kroku
Krok 7.Jeden placek kruszę w woreczku przy pomocy tłuczka.
Ciasto Marcinek krok po kroku
Krok 8.Okruszkami oblepiam posmarowany wierzch i boki ciasta (ostrożnie, bo ciasto jest dość niestabilne, dopiero jak odleży swoje to będzie zwarte). Przyciskam deseczką i odstawiam na całą noc, a najlepiej na dobę, do lodówki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation