Kuchnia

Słone

Indyjska potrawka z ziemniakami

Skład (8 porcji)

4 średnie ziemniaki,
1 marchewska,
3 czerwone cebule,
2cm kawałek korzenia imbiru,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka zielonej pasty curry,
1/2 świeżej papryczki chili,
2 łyżki masła klarowanego,
1/2 puszki mleka kokosowego,
3-4 kostki mrożonego szpinaku,
1 puszka krojonych pomidorów,
2 łyżki mielonych migdałów,
około 1 szklanki wody,
sok z 1 limonki,
sól i pieprz do smaku,
wiórki kokosowe do podania.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Cebulkę, czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać, wrzucić na patelnie, posolić, dodać pastę curry i podsmażyć. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i także wrzucić na patelnie. Całość przemieszać i dusić pod przykryciem przez kilka minut.

Gdy wszystkie przyparwy przesiąkną swoim aromatem i będą miękkie dodać mrożony szpinak, pomidory krojone oraz szklankę wody (ja odmierzam puszką, od razu też wypłukuję reszkę pomidorów). Całość ponownie przykryć.

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na 1-2cm kostkę. Dodać ziemniaki do gotującego się sosu, przykryć i gotować na małym ogniu.

Gdy sos się zredukuje, a szpinak będzie rozpuszczony a ziemniaki zmiękną, dodać mielone migdały oraz mleko kokosowe, wymieszać, spróbować dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać sok z limonki. Jeśli trzeba to gotować jeszcze chwilę. Gdy całość będzie gotowa, dla ozdoby można całość posypać wiórkami kokosowymi.

grochemogarnek.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation