Inne

kaatie

SERNIK NA ZIMNO „ZACHÓD SŁOŃCA”

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 405
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Galaretki:
- 4 galaretki niebieskie (Winiary Blue Curacao)
- 1 galaretka żółta (Winiary Pina Colada)

Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń w lekkim syropie (połówki)
- 500 ml śmietany 30 %
- 6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

- Upiec biszkopt: Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę 170 stopni. Białka oddzielić od żółtek, z białek (ze szczyptą soli) ubić sztywna pianę. Do sztywnej piany dodawać partiami cukier, ubijać mikserem. Następnie dodać żółtka i ubijać mikserem. Obie mąki i proszek wymieszać w osobnym naczyniu. Przesiewać mieszankę z mąki do piany z cukrem i żółtkami partiami i mieszać szpatułką lub łyżką (nie wolno mikserem !), mieszać wolno i delikatnie. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24x28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i równomiernie rozłożyć. Piec przez 30 minut, po skończonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki i zostawić jeszcze na 10 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i dobrze wystudzić.

- Rozpuścić żółtą galaretkę wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić, ale żeby nie stężała (musi być całkiem płynna).

- Biszkopt przekroić na pół wzdłuż. Jedną połówkę wykorzystać do innego ciasta, można np. zamrozić. Formę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Drugi płat biszkopta położyć w formie stroną krojoną do góry.

- Nasączyć biszkopt połową galaretki żółtej, resztę galaretki włożyć do lodówki aby stężała.

- Biszkopt włożyć do lodówki aby galaretka w jego wnętrzu dobrze stężała.

- W tym czasie rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu 2 niebieskie galaretki. Wystudzić i poczekać aby lekko stężały (mają mieć konsystencję lekko płynną).

- Wyłożyć niebieską galaretkę na biszkopt. Włożyć do lodówki na 20 min aby się dobrze zastygło.

- Rozpuścić dwie niebieskie galaretki, ostudzić i włożyć do lodówki aby całkowicie stężały.

- W tym czasie osączyć i osuszyć połówki brzoskwiń i wypełnić ich części po pestkach połową wcześniej stężałej galaretki żółtej. Galaretkę najlepiej pokruszyć „drapiąc” widelcem i taka właśnie wypełniać.

- Wypełnione połówki brzoskwiń ułożyć na niebieskiej galaretce- równomiernie rozłożyć na całym cieście 6 połówek. Włożyć do lodówki.

- Gdy dwie galaretki niebieskie stężeją to zabrać się za robienie błękitnej pianki. Galaretki te podrapać widelcem aby je rozdrobnić.

- Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić (ale musi być płynna). Ubić śmietanę gdy jest już sztywna to dosypywać do niej cukier partiami i miksować. Następnie dolać żelatynę, cały czas ubijając. Dodać rozdrobnioną niebieską galaretkę i krótko miksować, masę sprawnie wyłożyć na ciasto (najpierw masę nakładać w miejsca między brzoskwiniami- tak jak na zdjęciu, aby później nie było pustych przestrzeni).

- Ciasto dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

*Najlepiej zapamiętać, w którym miejscu znajdują się brzoskwinie na cieście i potem tak kroić żeby je przepołowić, aby w ukrojonych kawałkach był efekt zachodzącego słońca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation