Kuchnia

DESERY

Suflet czekoladowy

75 g utartej czekolady naturalnej
50 g masła
50 g mąki
300 ml mleka
3 jaja
1 białko
50 g cukru
cukier puder

Rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wlać mleko i zagotować, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu 2 min, stale mieszając. Zdjąć garnek z ognia, wsypać utartą czekoladę i wymieszać. Dodać żółtka i starannie wymieszać.
Ubić białka na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Połączyć sos czekoladowy z pianą z białek. Przełożyć masę do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku o temperaturze 190°C przez 40 min., aż ciasto wyrośnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation