Kuchnia

wypieki

Puszysty sernik

składniki (na małą keksówkę, ok. 13x 24 cm) :

- 70 dkg trzykrotnie zmielonego, tłustego białego sera (ostatecznie "wiaderkowego", gęstego gotowca na serniki, na zdjęciu jest taki właśnie)
- 4 duże jajka (5 małych)
- 3/4 szklanki cukru
- pół kostki miękkiego masła (100g)
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub wyskrobanego wnętrza laski wanilii
- dwie łyżki kakao

na polewę czekoladową:

- pół tabliczki gorzkiej czekolady, min 60% zawartości kakao
- łyżeczka masła
- 2 łyżeczki cukru
- dwie łyżki gorącego mleka

- kilka łyżek konfitury lub dżemu malinowego

Piekarnik ustawić na 180 st. Starannie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, osobno utrzeć do białości żółtka z cukrem.
Masło rozetrzeć na gładką masę ucierająca końcówką miksera, dodać ser, utarte żółtka, mąkę ziemniaczaną, wanilię, ubijać do połączenia składników. Odłożyć mikser i przy pomocy łyżki, delikatnie wmieszać pianę z białek. Odlać połowę, do jednej części wmieszać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać jasną masę, a na nią tę z dodatkiem kakao. Na dno piekarnika wstawić szeroki garnek z wypełniony wrzącą wodą. Formę z serem najlepiej ustawić na półce- kratce do grillowania z wyposażenia piekarnika, stworzymy wtedy sernikowi warunki kąpieli wodnej. Można też wstawić blaszkę do większego naczynia z gorącą wodą. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni i trzymać ciasto w piekarniku jeszcze 30 minut. Pozostawić w piecyku, po ok. 10 - 15 minutach uchylić lekko drzwiczki, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przykryć formę półmiskiem czy talerzem, na którym chcemy sernik przechowywać i odwrócić szybko blaszkę i talerz do góry nogami. Delikatnie zdjąć papier do pieczenia.
W rondelku nad gotująca się wodą rozpuścić czekoladę z cukrem i masłem, zalać gorącym mlekiem, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Deser posmarować malinową konfiturą, wylać na nią czekoladową polewę. Sernik odstawić do schłodzenia w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation