Kuchnia

bułeczki,muffinki,ciasteczka

Z Chaty Na Końcu Wsi: TWAROGOWE CIASTECZKA Z WIŚNIAMI


TWAROGOWE CIASTECZKA Z WIŚNIAMI
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 20 ciasteczek (8 cm)

Nadzienie
450 g wiśni
Pół szklanki cukru
1/2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto
180 g mąki pszennej
125 gram twarogu półtłustego
150 g masła
1 łyżka cukru pudru

dodatkowo
1 jajko o smarowania
cukier trzcinowy do posypania

Wydrylowane wiśnie delikatnie odciskam z soku. Wrzucam do rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny oraz startą skórkę. Gotuję na średnim ogniu 5 minut od momentu zagotowania. Mąkę ziemniaczaną mieszam z 3 łyżkami odciśniętego wcześniej soku i dodaję do wiśni. Cały czas mieszając doprowadzam do wrzenia i odstawiam do ostygnięcia.


W między czasie przygotowuję ciasto. Do przesianej mąki dodaję pokruszony twaróg, cukier puder oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatam jednolite ciasto które na 15 minut odkładam do lodówki. Schłodzone rozwałkowuję na 3 milimetrowy placek z którego wycinam kółka. Na połowie z nich układam po 1 płaskiej łyżeczce wiśni. Przykrywam drugim kawałkiem ciasta dość mocno dociskając brzegi, dodatkowo wzmacniam zlepienie widelcem.


Na środku ciasteczka robię nacięcie, smaruję rozbełtanym jajkiem a na koniec posypuję cukrem. Układam na kratce wyłożonej papierem. Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół+termoobieg).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation