Kuchnia

chleb

Szybki i łatwy chleb półrazowy

Składniki na 1 bochenek 750g:

250 g mąki pszennej razowej chlebowej
250 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soli
20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 ml letniej wody

Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Odłożyć w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation