Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

kawa mrożona
Składniki na 2 porcje:
ok. 400ml mocnej kawy
2 gałki lodów np. waniliowych, orzechowych, waniliowo- czekoladowych, karmelowych itp. (mogą być polane sosem czekoladowym, karmelowym)
2 łyżki likieru amaretto
2 łyżki likieru kawowego
ok. 100g słodkiej śmietany 30- 36%
czekolada mleczna lub gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:
Przygotować mocną kawę (według uznania można posłodzić), ostudzić i schłodzić dobrze w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno. Wsypać trochę kakao, ale nie mieszać. (Taką niewymieszaną śmietanę przełożymy później do szprycy. Dzięki temu otrzymamy dwukolorową śmietanę).
Trochę czekolady zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.
W dwóch wysokich szklankach rozłożyć po gałce loda. Polać po łyżce amaretto i likieru kawowego. Kolejno wlać powoli kawę.
Śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować kawę. Posypać startą czekoladą.
Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation