Podróże i miejsca

Miejsca

Paleta Smaku: Krem z pieczonych pomidorów z gremolatą i serem feta

SKŁADNIKI:
1 kg pomidorów (+ sól, pieprz, cukier, oliwa i 2 duże ząbki czosnku)
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1.2 l rosołu, wywaru z warzyw lub bulionu warzywnego
sól świeżo mielony pieprz lub/i chili do smaku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła 82%
gremolata:
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z małej cytryny
1 ząbek czosnku
dodatkowo:
kilka kostek sera feta

PRZYGOTOWANIE:
1. Pomidory opłukać i osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki (jeśli są duże). Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem, polać delikatnie oliwą i ułożyć plasterki czosnku. Piec godzinę w temp. 190 stopni C (grzanie góra-dół).
2. Po upieczeniu z pomidorów zdjąć skórkę, włożyć kawałki do garnka i zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować 20 minut.
3. Usunąć listki i kulki ziela, po czym bardzo dokładnie zmiksować zupę.
4. Doprawić odrobiną soli, pieprzem lub chili oraz cukrem. Gotować jeszcze 15 minut, na koniec dodać łyżeczkę masła.
5. Przygotować gremolatę: czosnek wymieszać z posiekaną natką oraz skórką z cytryny, doprawić odrobiną pieprzu i wymieszać z pokruszonymi kostkami sera feta.
6. Gorącą zupę wlać do głębokich talerzy lub miseczek i udekorować gremolatą z fetą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation