Inne

kulinarnie-kluski,pierogi,knedliki

"Leśne pozdrowienia"

ciasto:
- 2 1/2 szklanki (320 g) mąki pszennej poznańskiej typ 500
- 1 szklanka gorącej wody
- pół łyżeczki soli

nadzienie:
- szklanka świeżych jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru

do dekoracji:
- jogurt typu greckiego/ gęsta kwaśna śmietana 18% / słodka śmietanka 12% / kremowa 36%
- cukier brązowy / płynny miód / syrop z agawy
- świeże jagody

Do dużej miski wsypać mąkę oraz sól. Przy pomocy dużej drewnianej łyżki wymieszać i powoli nalewać gorącą wodę- stale mieszając. Chwilkę odczekać, aby się nie poparzyć (mączna mieszanka będzie gorąca). Zagnieść ciasto przez ok. 4-5 minut.
Przełożyć do dużej miski i przykryć ściereczką na chwilę, aby odpoczęło.
W tym czasie przygotować nadzienie. Jagody przebrać, osączyć na sitku. Przełożyć do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną oraz cukrem, wymieszać.
Po tym czasie wałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką kółka i lepić pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać do niej pierogi partiami i gotować chwilę, gdy wypłyną. Zależy to od grubości ciasta oraz wielkości pieroga. Ja swoje pierożki zrobiłam z cieniutkiego ciasta nie były one również duże, dlatego gotowanie ich od wpłynięcia na powierzchnię zajęło mi ok. 1 minuty.
Podawać od razu polane śmietanką i posypane cukrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation