Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

ZUPA MARCHEWKOWA


Składniki:

1 średnia cebula
2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub oliwy
1/2 kg młodej marchewki (pęczek, ok. 5 sztuk) lub zwykłej marchewki
1 pietruszka
1 łyżka drobno startego imbiru
1,25 litra bulionu jarzynowego
4 łyżki tahini lub 1/2 szklanki śmietanki kremówki


Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju lub oliwie. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Smażyć przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając. Przykryć i smażyć przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać imbir. Wlać gorący bulion, zagotować i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut lub do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem. Dodać tahini lub śmietankę i jeszcze chwilę zmiksować.
• Soczewicę wsypać do garnka i podgrzewać przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. Wlać 1 szklankę wody, dodać łyżeczkę oliwy, szczyptę soli, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 7 minut aż soczewica będzie ugotowana (miękka, ale ciągle jędrna). Garnek otworzyć i odparować resztę wody.
• Na patelni na reszcie oliwy zeszklić czosnek, dodać soczewicę, kminek, kurkumę, paprykę, natkę, sól i płatki chili. Smażyć przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation