Kuchnia

Przepisy

Składniki:

100 ml mleka

1/4 szklanki cukru

50 g świeżych drożdży

kostka margaryny

1/2 kg mąki tortowej

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

2 jajka

krem czekoladowy

marmolada różana



Mleko z cukrem podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Masło roztapiamy. Mieszamy ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbijamy do masy jajka, zagniatamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką, wycinamy nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę kremu lub marmolady, zawijamy, formując półokrągły rogalik.

Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pędzlujemy rogaliki po wierzchu mlekiem i pieczemy ok. 15 minut w 150°C z termoobiegiem.

Rogaliki podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation