Kuchnia

Kulinaria - Słodkości, ciasta, desery

Sernik waniliowy z solonym karmelem

Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- opakowanie budyniu waniliowego

Składniki na spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 50 g solonych orzeszków
- 100 g masła

- 200 g kajmaku
- 3 łyżki mleka
- 50 g solonych orzeszków

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć w misce z masłem i cukrem, zmiksować do uzyskania jasnej masy. Po trochu dodawać ser i miksować na niskich obrotach, na końcu dodając proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, wmieszać do masy.
Herbatniki wraz z orzeszkami zmielić na proszek. Masło rozpuścić, zalać ciasteczka i wymieszać do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć nią tortownicę o średnicy 24 cm. Podpiec przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Następnie wlać masę serową i piec ok. 1,5 h, w połowie czasu pieczenia przykrywając sernik folią aluminiową.
Kajmak rozpuścić w rondelku z mlekiem do uzyskania płynnej konsystencji, polać nim wystudzony sernik. Orzeszki pokruszyć i posypać nimi wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation