Kuchnia

ciasta i słodkości

BROWNIE MARCHEWKOWO-PIERNIKOWE.

Składniki:

2 szkl mąki

2 szkl startej na najdrobniejszych oczkach marchwi

2 łyżki kakao

2 łyżeczki przyprawy piernikowej

2 jajka

pół szkl oleju z pestek winogron

pół szkl mleka

1 szkl cukru

100g czekolady

Wykonanie:

Czekoladę siekamy drobno – ja posłużyłam się robotem z nakładką do krojenia w grube plasterki.

Wiórki czekoladowe wrzucamy do miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i w takiej kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.

Marchew obieramy i ścieramy na nakładce o najdrobniejszych oczkach.

Do misy robota wrzucamy wszystkie mokre składniki tj jajka, mleko, olej i chwilę miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę, marchew, przyprawę piernikową, cukier, kakao oraz mąkę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do momentu ażskładniki się połączą.

Masę wylewamy do foremki. Ciasto nie urośnie, więc jeśli lubimy płaskie brownie, mniej gliniaste, wybieramy większą formę. Jeśli jak jak lubicie ciężkie, zbite, dość wysokie kawałki wybierzcie mniejszą formę np. większąkeksówkę.

Pieczemy ok godziny w 200st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation