Kuchnia

ciasta

Babeczki czekoladowe z kremem kawowym

Składniki na 12 babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
140g miękkiego masła
140g cukru
2 jajka
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g gorzkiej czekolady o zwartości kakao minimum 60%
2-3 łyżki maślanki (możemy zastąpić mlekiem)

Krem:
250g serka mascarpone
120-130g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-4 łyżeczki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
trochę startej czekolady do posypania

Ciasto:
Czekoladę roztopić na parze (czyli w miseczce znajdującej się nad gotującą się wodą).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i kawą rozpuszczalną. Następnie ją przesiać (jeśli kawa będzie w granulkach, to przecieramy ją przez sitko).
Masło ucieramy z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucieramy mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Do maślanej masy dodajemy suche składniki, roztopioną czekoladę i maślankę, następnie krótko mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Babeczki pieczemy w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
Kawę rozpuszczalną zalać 1 łyżką gorącej wody, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Kawę dodać do serka mascarpone i wymieszać.
Do serka dodać śmietanę i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Gotowy krem przełożyć do szprycy i ozdobić nim wierzch babeczek (końcówka wilton M1). Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation