Święta i uroczystości

Wielkanocne potrawy

Malinowo w kuchni: Jajka z galaretą

Składniki:


100 g szynki pokrojonej w słupki
połowa słoika mieszanki warzyw konserwowych (marchewka, groszek, kukurydza) (kupuję taką mieszankę w Biedronce)
0,5 l bulionu drobiowego/warzywnego
opakowanie żelatyny
kilka gałązek natki pietruszki
wydmuszki z 10 jaj

Przygotowanie:
Bulion zagotować, wyłączyć gaz, dodać żelatynę i mieszać, aż ta się rozpuści. Odstawić bulion do ostygnięcia, ale uważać by nie zaczął tężeć. Zrobić wydmuszki - u podstawy (po szerszej części) jajka zrobić nożem dziurkę i wylać do miseczki zawartość jajka. Skorupki wyparzyć i poczekać, aż się osuszą. Wydmuszki włożyć do pojemnika po jajkach i tak jak na zdjęciu wypełnić je pietruszką, warzywami i szynką.
Na końcu zalać wszystko bulionem i włożyć do lodówki, by galaretka stężała. Po tym czasie zdjąć skorupki, obierając jak zwykłe jajko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation