Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Mini pączki twarogowe z sosem waniliowym

Składniki:
500 g twarogu (zmielonego)
4 jajka
4 łyżki drobnego cukru (ja dałam z wanilią)
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 czubate szklanki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego, rumu lub spirytusu
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
Sos waniliowy:
1 szklanka mleka (250 ml)
1/2 szklanki śmietany 30% (125 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy sos waniliowy. Mleko wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Śmietanę miksujemy z cukrem, ekstraktem, żółtkami i mąką. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Jeśli zrobiły się grudki przecieramy przez sito. Na gorący sos kładziemy folię aluminiową i szczelnie przyciskamy. Odstawiamy.
Twaróg mielimy lub miksujemy za pomocą blendera/malaksera. Dodajemy do niego jajka, ekstrakt (rum, spirytus), śmietanę, cukier i sól. Mieszamy łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiewamy z sodą przez sito i dodajemy do twarogu. Mieszamy do połączenia.
Olej silnie rozgrzewamy w rondlu lub wysokiej patelni (powinno być go ok. 3 cm). Gdy będzie bardzo gorący, moczymy dłonie w wodzie, bierzemy mały kawałek ciasta i toczymy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy pączek na gorący olej. Za każdym razem zwilżamy dłonie, gdyż ciasto jest bardzo lepiące. Pączusie twarogowe smażmy tak, aby miały wokół miejsce, do uzyskania ciemno złotego koloru. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation