Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami, czereśniami i kruszonką (na maślance i oleju)

Składniki (blacha 21 x 32 cm):
zaczyn:
40 g. świeżych drożdży
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
1 pełna łyżeczka cukru pudru
kilka łyżeczek ciepłej maślanki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki ciepłej maślanki

Kruszonka:
150 g. zimnego masła
0,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanki cukru

Dodatkowo:
3-4 dojrzałe brzoskwinie
200-300 g. czereśni bez pestek

Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z lekko podgrzaną maślanką, cukrem i mąką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, jajka, wyrośnięty zaczyn i maślankę - mieszam składniki, powinno powstać luźne ciasto. Dodaję olej, wyrabiam kilka minut, po czym odstawiam miskę na 40 minut, by ciasto wyrosło. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: palcami rozcieram masło z mąką i cukrem, by powstały grudki. Wstawiam kruszonkę do lodówki.
Czereśnie pozbawiam pestek, brzoskwinie obieram ze skórki i oddzielam od pestki. Brzoskwinie kroję na kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładam na chwilę na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatam (będzie się kleić ), po czym przekładam do wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Na ciasto wykładam owoce i wszystko posypuję kruszonką. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation