Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Składniki (blacha 22 x 35 cm):
4 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, dobrze schłodzonej
250 g. serka mascarpone
1 opakowanie śmietanfixu
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
8-10 świeżych truskawek (niewielkich)
cukier puder do oprószenia ściereczki i ciasta
masło do posmarowania papieru
mąką do oprószenia papieru

Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijam jeszcze chwilę na najwyższych obrotach, po czym wlewam ciasto na wcześniej przygotowaną blachę (wykładam ją papierem, który natłuszczam dokładnie masłem i oprószam mąką). Wyrównuję powierzchnię łopatką, delikatnie opuszczam blachę z wysokości 5 cm, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 18-20 minut. Upieczony, gorący biszkopt przekładam na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, zdejmuję papier i zwijam wzdłuż długiego boku w roladę, pozostawiam do przestygnięcia.
Ucieram serek mascarpone na gładką masę. Schłodzoną przez 12 godzin w lodówce śmietankę ubijam lekko na średnich obrotach, po czym ubijając dodaję śmietanfix i po łyżce cukier puder. Gdy śmietana zgęstnieje, dokładam po łyżce serek mascarpone.
Truskawki obieram z szypułek. Ostrożnie zdejmuję ścierkę z zimnego biszkopta, delikatnie go rozprostowuję i smaruję masą śmietanową, na niej układam rzędem truskawki. Zwijam roladę jak poprzednio, lekko dociskając. Pakuję szczelnie w folię aluminiową i pozostawiam na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Przed pokrojeniem oprószam roladę cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation