Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Domowe batoniki owsiane z suszonymi owocami | Dolina smaków

Składniki na ok 8 batoników:

1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki wysokobłonnikowych otrębów owsianych
1 łyżeczka cukru brzozowego
1 łyżeczka syropu daktylowego
150 ml odtłuszczonego kefiru
3 duże suszone morele
2 łyżki suszonej żurawiny
½ łyżeczki cynamonu

Płatki i otręby owsiane wsypujemy do miski. Dodajemy łyżeczkę cukru brzozowego (lub więcej jeżeli lubicie słodkie batoniki) i pół łyżeczki mielonego cynamonu. Suszone morele kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy suszoną żurawinę i łyżeczkę syropu daktylowego. Całość zalewamy kefirem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut aby otręby i płatki namiękły. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na spód blachy i dociskamy do dna – masa nie powinna być grubsza niż 1 cm. Piekarnik nagrzewamy do 190°C i wkładamy blaszkę do środka. Pieczemy ok. 15 minut. Blachę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy ostrym nożem na prostokątne kawałki. Gotowe batoniki nadają się na deser, drugie śniadanie albo jako przekąska do kawy lub mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation