Kuchnia

mniam

OWSIANKA INACZEJ
PIECZONA OWSIANKA Z JABŁKAMI
Składniki:
(na trzy porcje po 250 ml)

2 jabłka
szklanka płatków owsianych - dla osób z celiakią muszą być certyfikowane bezglutenowe
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki soli
pół szklanki mleka koziego
pół szklanki mleka kokosowego - ja zmieszałam dwa mleka bo chciałam wykorzystać resztkę koziego, ale można użyć dowolnego mleka roślinnego a wydaje mi się że nawet samo kokosowe byłoby super, jednocześnie deser będzie wegański
łyżka ksylitolu - można użyć dowolnego słodziwa
łyżeczka oleju kokosowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę. Nie miałam odpowiednich słoiczków, więc zaryzykowałam szklanki z grubego szkła i wytrzymały. Do szklanek włożyłam jabłka. Płatki owsiane, sól, cynamon i kardamon wymieszałam razem i również dosypałam do szklanek.
W rondelku zmieszałam mleka i olej kokosowy, trochę podgrzałam tak żeby rozpuścił się olej kokosowy a mleko kokosowe było bez grudek. Dodałam ksylitol i ekstrakt waniliowy. Miksturę dolałam do szklanek, rozdzielając mniej więcej po równo.
Piekłam 40 minut w temperaturze 190 stopni, lub 30 minut z termoobiegiem. Owsianka musi z wierzchu się zbrązowić a mleko powinno się wchłonąć.
Na końcu okazało się że zapomniałam o proszku do pieczenia - i całe szczęście.
Jest absolutnie niepotrzebny a bez niego całość jest zdrowsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation