Kuchnia

PIERNICZKI, MUFINKI, TORTY

Jak zrobić róże z kremu na babeczkach?

Takie śliczne różyczki na babeczkach możesz zrobić w bardzo prosty i szybki sposób jedynie za pomocą odpowiedniej końcówki do rękawa cukierniczego.
Rzeczy, których potrzebujesz:
rękaw cukierniczy, końcówka dekoratorska (tylka) 1M - gwiazdka lub 2D - kwiatek, upieczone babeczki, krem maślany - przepis poniżej
1
Składniki na lukier:
250 g masła,
1/4 łyżeczka soli,
4 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżki śmietany lub mleka,
opcjonalnie: skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
ekstrakty cytrusowe,
ekstrakt miętowy lub kokosowy.

Sposób wykonania: Za pomocą miksera utrzyj masło na średnich obrotach, aż będzie miało jedwabistą konsystencję (około 1 minutę). Dodaj soli (jeśli jest taka potrzeba). Dodaj jedną szklankę cukru pudru i utrzyj z masłem a następnie drugą szklankę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub jakiś inny i dokładnie zmiksuj. Dodaj około 1 łyżkę śmietany i dalej ubijaj. Dodaj kolejną szklankę cukru, utrzyj i dodaj drugą szklankę. Dodaj kolejne 1-2 łyżki śmietany cały czas mieszając, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Krem maślany powinien być gładki, gęsty i puszysty.
2

Przytrzymaj rękaw cukierniczy w pionie a następnie zaczynając od krawędzi babeczki (na około godzinie 12) zacznij wyciskać krem maślany dookoła babeczki.
3

Kontynuuj wyciskanie kremu. Staraj się równomiernie uciskać rękaw z kremem.
4

Spiralnym ruchem nałóż kolejną warstwę kremu na babeczkę - od zewnętrznej krawędzi dookoła aż do samego środka.
5

Na samym środku babeczki wyciśnij nieco więcej kremu. Możesz zrobić również babeczki w odwrotny sposób - wyciskając krem spiralnie od środka do zewnątrz. Wówczas różyczka będzie bardziej płaska i będzie bardziej przypominała pączek.
6

Gotowe! Teraz możesz posypać babeczki ulubioną posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation