Zwierzęta

Moje zwierzęta

Jabłkowe róże w cieście francuskim

Składniki
2 blaty gotowego ciasta francuskiego
4 jabłka
2 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki cukru
1 cytryna (sok)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki na około 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek.
W międzyczasie umyć jabłka, przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych.

NIE obierać ze skórki!


Połówki jabłek pokroić na plasterki o szerokości około 2 mm.
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i zalać wrzątkiem.
Rondelek z jabłkami umieścić na palniku i całość doprowadzić jedynie do wrzenia. Owoce odcedcić od soku, którego w żadnym wypadku nie należy wylewać, a wręcz trzeba wypić :)

Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować do uzyskania odrobinę cieńszego blatu.
Każdy z blatów ciasta pokroić na 6 pasków (jak na zdjęciu poniżej).
Ciasto francuskie smarować odrobiną dżemu morelowego i układać plasterki jabłek w taki sposób aby każdy następny plasterek nachodził na połowę poprzedniego.
Jabłka mają zostać poukładane na połowie szerokości paska (jak na zdjęciu poniżej).
Jabłka przykryć pozostałą połową ciasta francuskiego, delikatnie przycisnąć i zwijać w rulon.
Powstałe różyczki ułożyć w formie do pieczenia muffinów - w ten sposób nie stracą swojego kształtu.

Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation