Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Pączki w 5 minut
Z tej porcji wyjdzie około 38-40 mini pączusiów lekkich i smacznych i co najważniejsze w kilka chwil!

Składniki na ciasto
2 serki homogenizowane po 140 g każdy, u mnie waniliowe, może być to również gęsty jogurt grecki +aromat jaki chcecie, może być to również ser z wiaderka, który używamy na sernik
2 duże świeże jaja
2 szklanki mąki pszennej- u mnie szklanka ma 250 ml
pół szklanki cukru pudru- ja miksuję cukier kryształ w młynku do kawy
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny-musi być wyparzona wcześniej
olej do smażenia
DODATKOWO CUKIER PUDER DO POSYPANIA PĄCZKÓW

Przygotowanie
Najpierw wlej olej do naczynia , w którym będziesz smażyć pączusie- u mnie niski ,ale szeroki rondel.Najlepiej jakby to był olej kokosowy, ale... jest on dość drogi jak na taką ilość - do smażenia.
Wszystkie składniki włóż do miski i szybko zmiksuj na ciasto.Jeśli dodasz skórki z cytryny, pączek nabierze niesamowitego aromatu!
Użyłam miksera z trzepaczkami do ubijania piany.
Ciasto będzie kleiste i lepkie, nie dosypujcie mąki, ma takie być.
Przygotuj dwie łyżeczki i kiedy olej będzie gotowy, nakładaj jedną łyżeczką ciasto ,a drugą spychaj je do oleju.
Pączusie rosną podczas smażenia. Właściwie nie trzeba ich odwracać, bo same się odwracają. Jeśli nie to odwracaj, by usmażyły się na złoto z każdej strony.
Usmażone, najlepiej szczypcami, wykładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Powinny ostygnąć przed konsumpcją, ale będzie trochę trudno się powstrzymać.

Ostudzone posyp cukrem pudrem. I tyle. Można obtoczyć również w cynamonie i kardamonie,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation