Design

Design

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami | Kwestia Smaku


500 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej) + 1/3 łyżeczki ostrej
1/2 łyżeczki kurkumy
10 szparagów
3 plasterki cienko pokrojonego bekonu lub boczku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka masła
2/3 szklanki bulionu
6 kawałków suszonych pomidorów
1/2 szklanki śmietanki 36%
opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
1 łyżka posiekanej natki

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz czerwoną papryką i kurkumą, wysmarować 1 łyżeczką oliwy. Odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.
W międzyczasie ugotować szparagi (ok. 4 minuty) oraz podsmażyć na patelni pokrojony w kosteczkę boczek.
Na patelni roztopić masło, włożyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować po 3 minuty z każdej strony.
Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać mąkę (przez sitko, bezpośrednio do sosu), wymieszać i zagotować.
Obłożyć szparagami, mięso posypać boczkiem i natką pietruszki.

Propozycja podania

młode ziemniaki / sałata z gęstą śmietaną
Wskazówki

Do ugotowania bulionu można wykorzystać wodę po gotowanych szparagach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation