Kuchnia

czekolada i inne słodkości

Ciastka czekoladowe - przepis Olgi Smile


Składniki na Ciastka czekoladowe

160 ml pasty tahina, masła orzechowego lub masła ( u mnie tahina prażona)
1 szklanka cukru mucovado albo trzcinowego ciemnego
160 ml jogurtu naturalnego lub waniliowego może być zwierzęcy lub roślinny
2 szklanki mąki owsianej
80-100 ml kakao
120 ml skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszek bardzo delikatny z Glukono delta-lakton (dawkowanie 40 g na kg mąki), jeśli używacie zwykłego to wystarczy pewnie 1 łyżeczka)
szczypta soli
200 g czekolady gorzkiej


Przygotowanie: Ciastka czekoladowe

Czekoladę siekam na dece do krojenia.
Cukier mucovado wsypuję do miski. W razie potrzeby rozgniatam łyżką. Dodaję tastę tahina lub masło orzechowe, oraz 80 ml jogurtu. Dokładne ubijam mikserem na jednolitą masę.
Mieszam drugiej misce obie mąki, proszek do pieczenia, sól oraz sodę.
Łączę mokre składniki z suchymi dodając jeszcze 80 ml jogurtu oraz posiekaną czekoladę. Mieszam dokładnie dłonią. Masa będzie dość gęsta jak ciasto na „kopytka”
Formuję kulki wielkości knedla, rozgniatam w dłoniach i układam z dużymi przerwami na papierze do pieczenia. Dogniatam, żeby ustalić grubość. Masa nie rozpłynie się, więc nie mam obawy połączenia się ciastek. Ciasta muszą być w miarę cienkie, żeby nie były po upieczeniu zbyt twarde.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę przez 20-30 minut. Studzę na kratce :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation